CHP’li belediyeler İstanbullularla “16 Mayıs Kurtuluş’a Giden İlk Adım

CHP’li belediyeler İstanbullularla “16 Mayıs Kurtuluş’a Giden İlk Adım" yürüyüşü düzenledi
 Tarih: 16-05-2024 15:16:53   Güncelleme: 16-05-2024 15:23:53
CHP’li belediyeler İstanbullularla “16 Mayıs Kurtuluş’a Giden İlk Adım

Beşiktaş, Beyoğlu ve Şişli Belediyelerinin ortak düzenlediği "16 Mayıs Kurtuluş’a Giden İlk Adım" etkinliğe katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, yıllar sonra ortak etkinlik düzenleyen Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Beşiktaş Belediye Başkanı Ali Rıza Akpolat ve Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan'a teşekkür etti.

 

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Beşiktaş, Beyoğlu ve Şişli Belediyelerinin yıllar sonra belediye olarak ortak düzenlediği "16 Mayıs İlk A"16 Mayıs Kurtuluş’a Giden İlk Adım” etkinliğine katıldı. Dolmabahçe Sarayı'ndan yürüyüşle başlayan etkinlik Karaköy İskelesi'nde sona erdi. Etkinliğe Parti Meclis üyeleri, ilçe başkanları, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Beşiktaş Belediye Başkanı Ali Rıza Akpolat ve Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan ve çok sayıda yurttaş katıldı.

 

“ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANIMIZ, BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANIMIZ VE BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

 

Karaköy İskelesi'ndeki etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Etkinlikte konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, üç belediyenin yıllar sonra ortak düzenlediği bu etkinlik için belediye başkanlarına teşekkür ederek şunları söyledi:

 

"Burada gerçekleşen etkinliğin iki büyük anlamı var. Birinci anlamı şu İstanbul'da benim takip ettiğim dönemlerde ilk defa üç belediye başkanı ortak bir etkinlikte ortak bir önemli anlamlı buluşmayı gerçekleştiriyorlar. Bugün açısından çok önemli. Evet Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderimizin Beşiktaş'ta, Şişli'de ve Beyoğlu'nda bu konuda çok önemli izleri var. Ancak sadece bu ilk adım yürüyüşü bugünle sınırlı değil. Yine İstanbul'un yirmi altı ilçesinde belediye başkanlarımız komşu ilçeleriyle hep birlikte uyumlu çalışmalar planlayarak uyumlu projeler geliştirerek İstanbul halkına hizmet edecekler. Üç belediye başkanımız, Şişli Belediye Başkanımız, Beşiktaş Belediye Başkanımız ve Beyoğlu Belediye Başkanımız aslında bugün bunun da ilk adımını atmış oldular. Üç belediye başkanımıza da bu önemli adım için sonsuz ve yürekten teşekkür ediyorum."

 

“BİRLİKTE EŞGÜDÜM İÇERİSİNDE KOMŞU İLÇELERİYLE BERABER İSTANBUL HALKINA  HİZMET VERECEKLER”

 

Çelik belediyelerin eşgüdüm içinde çalışacağını belirterek şunları söyledi:

 

"Evet yirmi altı Cumhuriyet Halk Partili ilçe belediye başkanımız hem kendi ilçelerinde halkçı belediyecilik uygulamalarını sergileyecekler hem de bugünden itibaren bu anlamlı öncülükten itibaren birlikte eşgüdüm içerisinde komşu ilçeleriyle beraber İstanbul halkına hizmet edecekler. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın İstanbul'un otuz dokuz ilçesinde siyasi parti ayrımı gözetmeksizin İstanbul'un otuz dokuz ilçesine eşit bir hizmeti de götürdüğünü ayrıca vurgulamak isterim."

 

“16 MAYIS CUMHURİYETİMİZİN EN ÖNEMLİ ADIMIDIR”

 

"Galata rıhtımında çok anlamlı bir etkinlikte bir aradayız" ifadelerini kullanan Çelik 16 Mayıs gününün tarihi önemine şu sözlerle anlattı:

 

"16 Mayıs yüz yıllık cumhuriyetimizin en önemli, en büyük adımıdır. Derler ki geçmişini iyi bilmeyen, geleceğe yön veremez. 19 Mayıs 1919'dan önce yani 16 Mayıs'ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk tam bu noktadan o bota binmeden önce bu topraklarda umut neredeyse yok olma noktasına gelmişti. Bir ülke uçurumun kıyısına sürüklenmişti. Bir halk, yoksulluk, sefalet ve perişanlık içerisindeydi. On yıl kadar süren büyük savaşlar sonrasında Birinci Dünya Savaşı sonrası İstanbul'un ve yurdun dört bir yanı işgal altındaydı. Emperyalistler Anadolu'nun İstanbul'un dört bir yanını işgal etmişlerdi. Halk umutsuzdu. Halk yoksuldu. Halk sefalet ve perişanlık içerisindeydi. Ama bir kişinin büyük umutları vardı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük umutları vardı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 16 Mayıs 1919'da tam bu noktadan yola çıktı. 19 Mayıs'ta Samsun'a ulaştı. 19 Mayıs'ta Samsun'a ulaştıktan sonra Amasya'ya gitti. Erzurum Kongresini gerçekleştirdi. Sivas Kongresi'ni gerçekleştirdi. Anadolu'nun dört bir yanında dağınık vaziyette olan direniş hareketlerini Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti çatısı altında birleştirdi."

 

“ATATÜRK TBMM’Yİ AÇARAK DÜNYAYA BİR MESAJ VERDİ”

 

Çelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ve 1923 Cumhuriyet'in ilanına kadar olan süreci şu sözlerle özetledi:

 

"Milli Mücadele Sivas Kongresi'nden sonra Anadolu'nun dört bir yanında merkezi bir şekilde ilerlemeye başladı ve kısa bir süre içerisinde bir yıl sonra Türkiye Millet Meclisi açıldı 23 Nisan 1920'de onun da anlamı çok büyük. Yani Atatürk Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni yol arkadaşlarıyla birlikte açarak aslında bütün dünyaya bir mesaj verdi. Dedi ki ben halkıma güveniyorum. Halkımla beraber milli mücadeleyi gerçekleştiriyorum dedi. Üç yıllık büyük bir mücadelenin sonucunda dünyanın en büyük emperyalist güçleri İstanbul ve Anadolu'nun dört bir yanından defedildi ve 29 Ekim 1923'de Cumhuriyet ilan edildi."

 

“TÜRKİYE’NİN TEMELLERİ ON BEŞ YILLIK ZAMAN DİLİMİNDE GERÇEKLEŞTİ”

 

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyeti çocuklara armağan etti. Ve cumhuriyeti. gençlere armağan etti. 19 Mayıs'ı da Gençlik ve Spor Bayramı olarak gençlere armağan edildi" diyen Çelik, Cumhuriyet'in kazanımlarının altını şu ifadelerle çizdi:

 

"1923 sonrasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ülkede sadece on beş yıl kadar bir dönem yöneticilik yaptı. Bu on beş yılda Türkiye'de büyük bir eğitim seferberliği başladı. Sanayi konusunda önemli atılımlar gerçekleştirildi. Kadın hakları konusunda çok önemli atılımlar gerçekleştirildi ve aslında demokratik bir Türkiye'nin temelleri o on beş yıllık zaman dilimi içerisinde gerçekleşti. Bunun için Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e tüm şehitlerimize ve gazilerimize saygı ve minnetlerimi sunuyorum."

 

"DEMOKRATİK TÜRKİYE MÜCADELESİNİ ATATÜRK'ÜN İZİNDE VERECEĞİZ"

 

"Bugün bize düşen görev şudur" diyen Çelik onları şu şekilde sıraladı:

 

"Bugün bize düşen görev Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere emaneti Cumhuriyet'in değerlerini korumaktır ve ikinci yüzyılında bu toprakları gerçek demokrasiyle tanıştırmaktır. Bunun için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Gençlerle kadınlarla çocuklarla, emeklilerle, emekçilerle, demokratik Türkiye mücadelesini Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde, onun ışığında vermeye devam edeceğiz. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun. Demokratik Türkiye yolunda yolumuz açık olsun. Yolumuz aydınlık olsun."

 

"CUMHURİYET KUTLAMALARINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM"

 

Etkinliğin ev sahiplerinden biri olan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de uzun yillar sonra böyle anlamlı bir etkinliğe belediye olarak ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını belirterek "Bugün de aslında Beyoğlu için uzun yıllar sonra bir ilk adımı gerçekleştirdik. Cumhuriyet kutlamaları Beşiktaş Dolmabahçe sınırında biter, Şişliden Beyoğlu’na yankıları gelirdi. Dolayısıyla bugün cumhuriyet kutlamalarına ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Beyoğlu halkı adına biz de bir ilki yaptık. Büyük bir gururla değerli başkanlarımızı burada ağırladık" dedi. 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SİYASET Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI